15. Pyhä-Nattasen tor-muodostumat

Luokitus: Geologiset kohteet

Kohteen kuvaus

Nattasten kartionmuotoisista huipuista koostuva tunturiryhmä sijaitsee Sodankylän pohjoisosassa, vuonna 1956 perustetussa Sompion luonnonpuistossa. Korkeimmat huiput yltävät yli 500 metrin korkeuteen; huipuista korkein on 544 metrin korkuinen Terävä-Nattanen. Ne ovat kallioperältään punertavaa, ja suuntautumatonta graniittia, joka on rakenteeltaan hyvin tasalaatuista. Kallion ikä on noin 1770 miljoona vuotta. Kalliopaljastumissa näkyy graniitille tyypillinen laattamainen rakoilu: pinnanmyötäisiä vaakarakoja ja syvälle kallion sisälle tunkeutuvia pystyrakoja. Suorakulmainen rakoilu on vaikuttanut erikoiselta näyttävien rapautumisjäännösten, ns. tor-muodostumien eli toorien syntyyn. Tunnetuimmat tor-muodostumat sijaitsevat Pyhä-Nattasen laella. Ne ovat 7–9 m korkeita ja läpimitaltaan 40–50 m. Tor-muodostumat ovat eroosiojäänteitä, jotka näyttävät hyvin haurailta. Tosiasiassa ne ovat olleet kallion kestävintä osaa, jotka jäivät jäljelle, kun ympärillä ollut, vielä pidemmälle rikkoontunut kallio rapautui palasiksi ja kulkeutui alas rinnettä. Torien säilymiseen on vaikuttanut se, että useiden jääkausien aikana Nattaset olivat Keski-Lapin jäänjakajavyöhykkeellä, missä mannerjäätikkö oli liikkumaton tai virtasi hyvin hitaasti. Ne säilyivät suojassa jäätikön alla ja niihin kohdistunut kulutus oli heikkoa. Kivestä tehtyjen ajoitusten perusteella torien iäksi on saatu 850 000 – 1 miljoona vuotta. Sen perusteella ne ovat kestäneet useita eri jääkausia. Pyhä-Nattasen laelta on mahtavat näköalat Saariselän tuntureille ja Keski-Lapin laajoille aapasoille. Pohjoiseen yli Sukkulalammen Suku-Nattaselle, Terävä-Nattaselle ja Seinätunturille aukeava maisema on yksi Suomen kauneimmista.

 

Miten kohteeseen pääsee?

Käänny 4-tieltä Vuotson kohdalta itään, ja aja noin 11 km. Reitti tor-muodostelmille on opastettu. Jätä auto Sompiontien parkkipaikalle ja aloita nousu. Reitti on hyvä alkupäästä, mutta jyrkentyy ja muuttuu kiviseksi. Kivinen polku muuttuu rakaksi ja rakasta lohkareikoksi. Tarvitset tukevat kengät, sitkeyttä ja vesipullon. Pidä paljon taukoja ja ihaile maisemia.

Loppunousun rakkakenttä on todella vaikea ja vaarallinenkin: Isot kivet heiluvat, kun niille astuu ja märällä kelillä liukastelu lohkareikossa tuottaa unohtumattomia hetkiä. Huonojalkaisille tätä ei voi suositella.

Älä lähde tälle reitille sumussa tai jos pilvet peittävät tunturin. Menetät maisemat ja muutenkin vaikeakulkuinen loppuosa muuttuu vielä vaikeammaksi. Toki - jos olet kovakuntoinen ja ketteräjalkainen, niin sumussakin koet elämyksiä. Lohkareet ja tor-muodostumat voivat näyttää todella maagisilta.

Periaatteessa tälle reitille ei voi eksyä, mutta silti varsinkin sumussa joku aina siinäkin onnistuu.

 

15 Geo Tor formations at Pyhae Nattanen page 001 Kopio Kopio